Mart 07 2015 0Comment

Yalıtım Dergisi ile Röportaj

Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri, 2012 yılında faaliyetlerine başlayan bir firma… Ankara’da, ağırlıklı olarak yalıtım ve yeni nesil malzemeler üzerine ticaret yapan Nil Tiritoğlu firmasının sahibi ise adından da anlaşılacağı gibi Nil Tiritoğlu… Hayli genç olmasına rağmen ailesinden aldığı iş tecrübesi ve eğitimiyle yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Nil Tiritoğlu ile kısa bir röportaj yaptık.

Yalıtım: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Nil Tiritoğlu kimdir? Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri firması nasıl kuruldu?
Nil Tiritoğlu: Tiritoğlu olarak ilk ticari faaliyete 1927 yılında dedem İsmail Hakkı Tiritoğlu’yla başlamışız. Daha sonra babam Murat Tiritoğlu, kendi şirketini kurup (Murat Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Sanayi Anonim Şirketi), kendi şirketinin başına geçti. Şu anda da yeni nesil temsilci olarak ben, Nil Tiritoğlu olarak devam ediyorum.
1988 Ankara doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Büyük Kolej’de tamamladım. Bilkent Üniversitesi’nde İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nü bitirdim. Halen Bilkent Üniversitesi’nde Executive MBA masterı yapıyorum. Eğitimim bazı dönemler Michigan’da devam edecek…
Bilkent Üniversitesi’nden 2010 yılında mezun olduktan sonra babam Murat Tiritoğlu ile beraber çalışmaya başladım. Zaten çocukluğumdan bu yana hevesimdi babamın işi. Tatillerde, boş zamanlarımda sürekli gider, ilgilenir ve toplantılara katılırdım. Babamın firması daha çok metal ve sandviç panel ağırlıklı çalışan bir firmadır. Ancak son yıllarda yalıtımla ilgili firmamıza çok talep gelmeye başlamıştı. Böyle bir potansiyel ve elimizde böyle bir güç varken bunu kullanmak istedim ve babamın teşvikiyle Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri firmasını kurdum. 2012 yılında faaliyete başladık.
Ağırlıklı olarak yalıtım konusunda ve yeni nesil malzemeler üzerine ticaret yapıyoruz. Türkiye piyasasında çok görülmeyen malzemelerimiz var. Ankara piyasasında, daha doğrusu Türkiye pazarında inşaat sektörü yeni malzemelere çok açık değil. Genelde hep aynı malzemeler kullanılır. Yani yeni malzemelerle böyle bir ticari faaliyete başlamak bir riskti. Ancak ben, araştırdım, malzemeleri inceledim ve bu riske girdim. Söz konusu malzemeler de görüldü, beğenildi ve kabul gördü.
İnşaat malzemeleri denildiği zaman köhne binalar, karanlık ve izbe mekanlar akla gelir. Bu anlayışı değiştirdiğimizi de düşünüyorum. 1200 metrekarelik modern ve şık bir binayla eğitimli, tecrübeli, genç ve dinamik bir kadroyla çalışmaya başladık. Nitekim bunun geri dönüşleri de olumlu oldu. Böyle bir şeye ihtiyaç varmış ki herkes tarafından kısa sürede kabul gördü.
İZODER ve ÇATIDER derneklerine de üyeyiz. Aslında vakit ayırabilsem bu derneklerde daha aktif görev almak istiyorum. Ancak burası yeni bir işletme, ben genç bir girişimciyim ve henüz işleri yeni yeni düzene koyuyorum. Dolayısıyla şimdilik bu derneklerde aktif olarak görev almaya pek vaktim olmuyor.
Yalıtım: Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri olarak neler yapıyorsunuz?
Nil Tiritoğlu: Bize en çok gelen talep, yalıtım ve mantolama alanında oluyor. Biliyorsunuz 2017’ye kadar tüm binalara yapılma zorunluluğu olan, elzem bir konu. Senede 700 bin metrekare mantolama satışımız oluyor. Su yalıtımında membran, yeni nesil yalıtım malzemeleri ve yapı kimyasalları satışı yapıyoruz. Ses ve yangın yalıtımı konusunda da malzemelerimiz var. Açıkçası, yalıtım denilince insanların aklına genelde mantolama geliyor. Halbuki yalıtımın ısı, su, ses, yangın yalıtımı olarak topluca ele alınması ve tek kalemde çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama maalesef Türkiye’de yapılan yalıtım uygulamaları daha çok yasal prosedürlerin gerekliliğinden yapılıyor ve çok bilinçli bir şekilde ele alınmıyor. Bizde uygulama yok ama istiyoruz ki yalıtım uygulamaları bilinçli ellerde ve iyi malzemelerle yapılsın. Amacımız da bunu sağlamak.
Firma olarak bir kurumsal karakterimiz var. Bunu senelerden beri çalıştığımız firmalar ve müşterilerimiz iyi bilirler. Bazı yeni anlaştığımız firmalara biraz ters gelir ama peşin alır, peşin satarız. Alırken de peşin aldığımız için önemli fiyat avantajları sunuyoruz. Uygun fiyatın yanı sıra bir diğer önceliğimiz de hızlı tedarik. Müşterimize istediği malzemeyi zamanında teslim etmek bizim için çok önemli; çünkü uygulamacı firmalara toptan malzeme satışı da yapıyoruz. Faaliyet alanları hem yurtiçi hem yurtdışı olan uygulamacı müşterilerimiz için zamanlama önemli bir konu.
Şirket sloganımız ise “Yeni Nesil”. Biz aldığımız bu bayrağı daha iyi ve daha kaliteli dalgalandırmak için çalışıyoruz.Yüzde 100 müşteri memnuniyeti hedefliyoruz. Dürüst ticaret en önemli ilkemiz. Zaten Tiritoğlu adı piyasada dürüstlüğü ve güvenilirliğiyle bilinir.
Yalıtım: Nasıl bir kadro yapılanmanız var?
Nil Tiritoğlu: Bizim için önemli olan sattığımız malı yüklemek, gelen malı indirmek. Dolayısıyla işçilik ağırlıklı bir kadromuz var. Toplam 5 kişilik de bir satış ekibimiz var. Buradaki arkadaşlarımızın da hepsi mimar ya da mühendis. Mimari bir projeyi okuyabilen, hemen çözüm üretebilen ve malzemeye hakim kişiler. Genç ve dinamik bir ekibe sahibiz.
Yalıtım: Hangi firmalarla çalışıyorsunuz? Hangi malzemelerin satışını yapıyorsunuz?
Nil Tiritoğlu: Özpor taşyününün; Özgür Atermit, Coat Coil, Teknopanel ve BTM’nin üretimini yaptıkları tüm malzemelerin; PlasPanel’in Polimer esaslı çatı kaplama malzemelerinin; Beypan’ın XPS ısı yalıtım levhalarının; Poytherm ve Hitpor’un tüm EPS ürünlerinin; Rainbow’un polikarbonatının; Parex, Hitit ve Temyapı’nın ise yapı kimyasallarının satışını yapıyoruz.
Yalıtım: Yeni nesil malzemelerinizden örnekler verebilir misiniz?
Nil Tiritoğlu: Yeni nesil malzemelerimiz daha çok çatıya, su yalıtımına ve tasarıma yönelik. Çatıya yönelik malzemeye örnek olarak PlasPanel’in ürettiği  Panel Kiremit’i verebilirim. Polimer esaslı bir malzeme ve 20 sene garantisi var. Malzemenin Libya’ya da Rusya’ya da satılması, zaten sıcağa ve soğuğa ne kadar dayanıklı olduğunu gösteriyor. Özellikle villa projelerinde ve mevcut binalarda kullanılıyor. Polimer esaslı olup da böyle esnek bir kullanım alanı yaratması, müşterilerimiz tarafından kabul görmesini sağladı. Malzemeyi tanıttık ve artık bu yıl çok daha hızlı bir satış gerçekleştiriyoruz. Üretici firmanın oluklu ve trapez formlarında levhalar çıkartması ve bunların değişik gövdeli yapılarda esnek bir uygulama sunması da malzemeyi tanınır hale getirdi.
Bir diğer yeni nesil çatı malzememiz de Polikarbon, Polikarbonat solid levhalarımız ve akrilik levhalar. Su yalıtımında ise nanoteknolojik yapıya sahip, tekstil ürünü kiremitaltları yeni ürünlerimizden. BTM’nin yeni nesil su yalıtım malzemeleri en çok ilgi çekenler arasında. Bizi en çok heyecanlandıran ise özel projelere sunduğumuz kültür taşları ve tasarımda sınır tanımayan bambu desenli alüminyum levhalar ve ahşap desenli galvaniz saclar…
Yalıtım: Ankara’da talep ne yönde değişiyor?
Nil Tiritoğlu: Son zamanlarda gelen talepler iki kısma ayrılıyor. Bir kısım müşteri en iyi malzeme ve en iyi ekiple işi layığıyla yapmaya çalışırken, bir kısım da yasal zorunluluklar nedeniyle yapmış olmak için iş yapan, bu nedenle en ucuzunu arayan kişilerden oluşuyor. Eskiden bunun ortasıydı. İnsanlar malzeme isterken hem ekonomik olsun hem iş görsün isterlerdi. Ama artık bu yok. Ya işin en iyisi isteniyor ya da sadece yapmış olmak için en ucuzu isteniyor. Tabi biz burada biraz da sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek gelen taleplerde, hangi malzemenin hangi işe yarayacağını, ürünlerin avantajlarını, dezavantajlarını belirterek müşterilerimize farklı maliyetlerde, farklı varyasyonlarda teklifler sunuyoruz.
Yalıtım: Uygulama yapmayı da düşünmüyor musunuz?
Nil Tiritoğlu: Uygulama işine girersek, bu işi layığıyla yapmak isteriz. İyi bir ekip kurmak ve o ekibin işini doğru yapmasını sağlamak isteriz. Bunu sağlamak da kısa sürede kolay değil. Ayrıca uygulama ekipleri yaptığı işi kendi işi gibi gördüğü zaman daha kaliteli işçilik ortaya çıkıyor. Biz, gelen uygulama taleplerini, bildiğimiz ve güvendiğimiz uygulama firmalarına veya ustalara yönlendiriyoruz; ki, aldığı işi kendi patronu olarak görsün ve layığıyla yapsın.
Yalıtım: Yapı malzemeleri sektörü erkeklerin ağırlıkta olduğu bir sektör… Bu sektörde bayan olmanın avantajları ya da zorlukları var mı?
Nil Tiritoğlu: Açıkçası bayan olmanın bazı avantajları var. Farklı, modern ve yenilikçi bir duruşunuz oluyor. Aynı tarzlar, aynı söylemler sektöre hiçbir yenilik getirmiyor ve birçok firma da yenilenmek durumunda kalıyor. Bu alanda eğitimli olmanın da avantajları var. Bu nedenle daha dikkatli dinleniyorsunuz. Sektör, zor bir sektör ama ben zaten bunu biliyordum. Sektöre girmekten de memnunum.
Yalıtım: Firma olarak hedefleriniz ve planlarınız nelerdir?
Nil Tiritoğlu:  Ankara’da Çayyolu, Alacaatlı tarafında yoğun bir yapılaşma var. Müşterilerimizden de gelen taleple o bölgede ikinci bir şube açmak istiyoruz. Buradan daha büyük, modern iyi bir depolama alanıyla, iyi bir satış ekibiyle orada da bir faaliyet planlıyoruz. Geleceğe dair hedeflerimiz arasında kesinlikle sanayileşme de var. Bu yatırımı yeni nesil olarak kesinlikle ülkemizde gerçekleştirmek istiyoruz. Şu ana kadar yapılmamış ama talebi olan, inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu, yeni istihdam alanları yaratabilecek, yüzde 100 yerli sermayeyle sanayileşme, hedeflerimiz arasında. Bu konuda araştırmalarım, fizibilite çalışmalarım var. Tiritoğlu zaten sanayici bir aile. Anadolu’daki ilk çivi fabrikasını açan aile Tiritoğlu’dur.

 Kaynak