Nil Tiritoğlu: HEDEF VERİMLİLİĞİ MAKSİMUM SEVİYEYE ÇIKARMAK

haberortak.com

Yalıtımın önemine işaret eden Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, ısı yalıtım ürünleriyle yapı projelerinde enerji verimliliğini maksimum seviyeye çıkartmayı hedeflediklerini vurguluyor.

İnşaat malzemeleri konusunda uzman bir isim olarak sektörde tanınan Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri, başarılı çalışmalarıyla sektöre hizmet vermeye devam ediyor.  Isı, su, ses ve yangın yalıtım ürünleriyle tüm yapı türlerine çözüm sunan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Nil Tiritoğlu ile çalışmalarından sektördeki gelişmelere kadar birçok konuyu mercek altına aldık.

Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri’nin yalıtım sektöründeki çalışmaları ve ürünleri hakkında bilgi verir misiniz?

Yalıtım denilince aklımıza ilk olarak mantolama, ısı yalıtımı gelmekte. Yaşam alanlarının, konforlu ve güvenli olabilmesi için ısı yalıtımının yanı sıra yapıların; su izolasyonuna, ses yalıtımına ve yangın yalıtımına da ihtiyacı var. Firma olarak biz de ısı, su, ses ve yangın yalıtımı ile ilgili birçok inşaat malzemesinin satışını yapıyoruz. Yalnızca konut projeleriyle ilgilenmiyoruz. İş merkezleri, konferans ve konser salonları, tema parkları, AVM’ler, hastaneler, okullar ve oteller gibi farklı yapı türlerine de çözüm sunuyoruz. Her yapının birbirinden farklı ihtiyaçları olsa da tüm projelerde tek bir gayemiz var. O da, enerji verimliliğini maksimum seviyeye çıkartmak. Yeni nesil bakış açısı olarak, yeni nesil yeşil sürdürülebilir projeleri desteklemek istiyoruz. Sıfıra yaklaşık emisyonlu bina tasarlamak çağımızda zor değil; ancak teknik bir konu. EPD ürün belgesi olan malzemelerin satışına öncelik veriyoruz. Malzemenin üretimi sırasında çevreye duyduğu saygı bizim için önemli.

 

Bina ya da site yöneticileri sizce yalıtım konusunda yeterince bilinçli mi? Bu konuda neler yapılmalı?

Mevcut binaların renovasyonları sırasında apartman yönetimlerine görev düşüyor. Bilinçli apartman yönetimleri olduğu kadar, uygulama maliyetini daha uygun fiyata mal edebilmek için bilinçsizce yalıtım yaptıran yönetimlerde mevcut. Şuan yapılan birçok yalıtım ve izolasyon uygulaması, ne yazık ki önümüzdeki senelerde tekrar yapılmak zorunda kalacak. Açıkçası ben böyle düşünüyorum… Yalıtım kalınlıkları artacak ve birçok mantolama uygulaması tekrar yapılmak durumunda kalacak. Yalıtım ve izolasyon, oldukça teknik bir konu… Ne yazık ki bu konuda nihai tüketicide bilgi kirliliği anormal derecede yüksek.

“Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan ustalar artık çalışmayacak ve belgesiz personel çalıştıran kuruluşa da para cezası verilecek. Sizce bu durum yalıtım sektörüne nasıl yansır?

Bizi sevindiren yeni gelişmelerden bir tanesi de “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan ustaların artık çalışmayacak olması. Siz, ne kadar iyi nitelikli malzeme satışı yapıyor olsanız da; mimar ve mühendislerden oluşan kadronuzla doğru malzeme danışmanlığı yapsanız da işin sonucunda işçilik malzemeyi ya öldürüyor ya da güldürüyor. Hele ki yeni nesil malzemelerin, eski alışılagelmiş malzemelere göre daha incelik ve tecrübe gerektirmesi yanlış uygulamalarda beklenmedik sonuçlar doğuruyor. Kalifiye işçilikle, yeni malzemelerin hakkı veriliyor. Böylelikle malzemelere karşı oluşan önyargı da kırılıyor.

Kentsel dönüşüm sürecinde neyi hedefliyorsunuz? Ayrıca bu yıla yönelik planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Kentsel dönüşümden beklentimiz şehrin dokusunu bozmadan, mimari estetik kaygısını kaybetmeden kaliteli malzeme ve iyi işçilikle yapılmış yapılar görmek, dikey gecekondulaşma değil…

Ankara, inşaat projelerin en fazla yükseldiği şehirlerden biri. Siz Ankara’yı sektörünüz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ankara, adeta proje kentine döndü… Tabii yalnızca Ankara değil; tüm büyük şehirlerde inşaat sektörünün arz fazlasına karşın talebin birçok nedenden dolayı zayıf olması, konut fazlası sorununu ortaya çıkarıyor. Konut ve ofis satışlarındaki sirkülasyonun zayıflaması, hem büyük inşaat firmalarını hem de küçük ölçekli firmaları etkiliyor. Büyük olsun küçük olsun, inşaat firmalarının birinden birinin etkilenmesi sektörü dar boğaza sokabiliyor. Biz inşaat malzemeleri satıcıları, bu durumdan inşaat yapan firmalar kadar etkilenmesek de müşterilerimizin sıkıntısını gözlemleyebiliyoruz. Devletimiz tarafından nihai tüketiciye, konut satışlarını arttırabilecek teşvikler verilmesi bir nebze olsa motivasyon sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Kaynak :http://www.haberortak.com/89376-nil-tiritoglu-hedef-verimliligi-maksimum-seviyeye-cikarmak/