Müşterilerine fayda sağlamaya odaklanan Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Nil Tiritoğlu, cephede tercih edilecek malzemelerde dikkat edilecek kriterler hakkında bilgi verdi.
Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri’nin gündemindeki çalışmalar, bugün geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz?
Aynı hızla ve azim ile yolumuza devam ediyoruz. Önceliğimiz müşteri memnuniyetimiz, bu corona döneminde, daha hassas bir şekilde hizmetlerimizi sunuyoruz. Gündemimiz her zamanki gibi yoğun. Doğru detay, doğru malzeme, doğru müşteri ve doğru ticaretimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün geldiğimiz nokta olarak değil her günü yeni bir tecrübe olarak görüp, “Firmamızı ve kendimizi bir gün önceye göre daha fazla donanımlı nasıl kılar, geliştiririz” diye araştırmalar yapıyoruz.
Referanslarınız arasında yer alan bir projenize yaptığınız çalışmayı anlatır mısınız? Burada hangi ürününüzle çözüm nasıl bir çözüm sundunuz?
Fethiye Çalış bölgesindeki 20 bin m2 çatı projemizin mal teslimlerini tamamladık. Mevsim olarak yazları sıcak ve kışları yağışlı olan bu bölge için çatı sistemindeki bileşenleri titizlikle oluşturduk. Alışıla gelmiş OSB’nin yanı sıra bu projeye Boardex Roof levha önerdik. BoardeX roof arka yüzeyi, özel beyaz fileli şilte ile entegre çatı levhasıdır. Kil veya beton kiremit ve shingle gibi çatı malzemelerinin altında OSB veya tahta yerine kullanılır. Bizim takip ettiğimiz projede metal kiremit altına kullanılmıştır. A1 sınıfı yanmaz BoardeX roof yanmaz çatı detaylarının kesin çözümüdür. BoardeX roof’ta küf oluşmaz. Yağış alan Fethiye’nin iklim koşullarına uyum sağlayacağını düşündük. BoardeX roof, yüksek ısı yalıtımına sahip çatı çözümleri sunar. Ancak biz ek olarak tabii yüksek yoğunluklu taş yünü levhalar ile yalıtımı arttırmak istedik. Soğutma maliyeti de önemli bir konu… Müşterilerimizi, ısıta ve soğutma maliyetlerini minimum seviyeye indirecek sistemlerin yanı sıra artık doğa dostu yeşil malzemelere de yönlendiriyoruz. BoardeX roof, çatı uygulamalarında kullanılabilecek alternatif ürünlere nazaran daha az karbon salımı yapar. Olabildiğince karbon salımını azaltmayı, çevreye duyarlı ürünleri projelere vermeyi hedefliyoruz.
Cephede tercih edilecek malzemelerde hangi kriterlere dikkat edilmeli?
Uzun ömürlü bir cepheye veya cephe sistemine sahip olmak isteriz tabi ki, o zaman öncelikle UV dayanımlı yani güneş ışınlarına karşı dayanıklı, yağmura, rüzgara mukavemet gösterecek ürünler tercih edilmelidir ki bakım onarım maliyetlerini düşürelim. Yanal yüklere doğru moment tepkisi veren, statik açıdan doğru analiz edilmiş ürünlerin seçilmiş olması gerekir. Yanmaz, alev yürütmez malzemeler kullanılmalıdır. Bina yüzeyindeki hava transferini bloke edip, iç mekanda küflenmeye sebep olacak ürünler tercih edilmemelidir. Dış cephede oluşturulacak sistem eğer ki giydirme cephe sistemi ise havalandırma boşluğu kesin olmalıdır, kapiler etki önlenmelidir. Emisyonu düşük, doğaya saygılı yeşil malzeme kullanımı unutmamalı. Büyük metropol şehirlerde maalesef ki konutlaşmanın çok olması, yeşil alan azlığı sebebi ile ısı adaları oluşabilmekte ve küresel ısınmayı negatif yönde desteklemektedir. Bu önemli konuyu nasıl kontrol altına alırız derseniz, cephede tercih edilecek doğru ürünlerle albedo etkisini azaltabiliriz. Albedo etkisini azaltmak için tercih edilecek ürünler, güneş ışınlarını geri yansıtacak özelliğe sahip olmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki cephede kullanılacak tüm malzemelerde kalite belgeleri kesinlikle aranmalıdır.
Kaynak: https://www.stendustri.com.tr/insaat-ve-malzeme/cephede-kullanilacak-malzemelerde-hangi-kriterlere-dikkat-edilmeli-h107311.html