Şubat 25 2022 0Comment

Yalıtım bir sistem olarak düşünülmeli

Yalıtımın önemine değinen Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, yalıtımın bir sistem olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, ısı yalıtımı, su izolasyonu, ses yalıtımı ve yangın yalıtımının yapılarda uygulanması gerektiğinin altını çiziyor.

Sektörünün önemli isimleri arasında yer alan Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri’nin temelleri 2012 yılında Ankara’da atıldı. Genç ve dinamik ekipten oluşan firmanın odağında yenilik var. Yeni Nesil sloganıyla hareket eden firmanın çıkış noktasını Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, şu şekilde açıklıyor: “Yeni Nesil sloganımızı, şirketimize taze kan geldiğini yani; yeni jenerasyonun iş başında olduğunu, bir kabuk değişiminin yaşandığını, dinamizmin egemen olduğunu vurgulamak amacıyla tercih ettik. Sizlerin de bildiği gibi çok hızlı bir çağ içerisindeyiz. Her ne alanda faaliyet göstermeniz fark etmeksizin, kişisel hayatımızda bile, gelişmeleri yakından takip etmeniz gerekiyor. Güncel kalmak çok önemli…” diyor. İnşaatın çok hızlı gelişen bir sektör olmasına karşın firmaların risk almamak adına yeni malzemelere veya yeni teknolojilere sıcak bakmamasını eleştiren Tiritoğlu, bu yaklaşımın firmalar için en büyük riski oluşturduğunu belirtiyor. Firmalarının farklı olmayı, farkındalık yaratmayı tercih ettiğini dile getiren Tiritoğlu, “Firmamızı, biz ve diğerleri olarak ayrıştırdık. Yaklaşık yedi senedir kullandığımız “Yeni Nesil” sloganını bu sene 2019’da “Yeni Nesil’de Fark Var” olarak güncelledik.” Diyor.

Toptan inşaat malzemeleri satan bir firma olarak yalnızca satış değil, proje detay çalışmaları da gerçekleştirdiklerini aktaran Tiritoğlu; doğru ürünlerin, doğru detaylarda kullanılması için müşterilerini bilinçlendirdiklerini, uygulama yapacak ustaların konu hakkında eğitim almalarını sağladıklarını vurguluyor. Hedeflerinin uzun ömürlü sağlık yapıların inşa edilmesine katkı sağlamak olduğunu aktaran Tiritoğlu, genç bir ekip olmaları sebebiyle hızlı hareket ettiklerini aktarıyor. Bu konuda müşterilerine sağladıkları en önemli avantajın zaman olduğunu vurgulayarak, “Para ile satın alınamayan zamanın ne kadar çok verimli kullanılmasını sağlarsak müşterilerimize o kadar faydalı oluruz. Nitekim zaman açısından doğru ilerlemeyen her proje yatırımcısının maliyet giderlerini artırıyor. Müşterilerimize sunduğumuz çözümler, uygulaması kolay olması sebebiyle zaman kazandıran malzemeler. Bunları yeni nesil inşaat malzemeleri olarak gruplandırıyoruz. Ayrıca mevcut olan yapı malzemelerinin gelişen teknoloji ile desteklenerek, yeni bir forma dönüştürülmesine de yeni nesil yapı inşaat malzemeleri diyoruz. Zamanı minimize etmenin en güzel yolu malzemeleri iyi tanımak ve sunmak.” Diyor.

ISITMA VE SOĞUTMA MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN ISI YALITIMI UYGULANMALI

Konuşmasında yalıtımın önemine değinen Tiritoğlu, yapılarda cephe tasarımının yapının karakterini görsel olarak tanımlamasının yanı sıra gün ışığından en verimli bir şekilde yararlanması, ısıtma, soğutma ve havalandırma maliyetlerini etkileyen faktör olması sebebiyle de tasarım sürecinin en temel ve en kritik noktası olduğunu altını çiziyor. Yalıtımın yalnızca ısı yalıtımı olarak ele alınmaması gerektiği konusunda uyaran Tiritoğlu, yalıtım bir sistem olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Isı yalıtımının, su izolasyonunun, ses yalıtımının ve yangın yalıtımının yapıya sağladığı avantaja dikkat çeken Tiritoğlu, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu hatırlatarak yapılarda ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürmek adına ısı yalıtımının uygulanması gerektiğini aktarıyor. Yapı güvenliği açısından yangın yalıtımın önemine dikkat çeken Tiritoğlu, cephe yalıtım malzemelerinin alev yürütmez özelliğine sahip olması gerektiğini vurguluyor.

Tiritoğlu ses yalıtımın önemi konusunda ise sözlerini şu şekilde sürdürüyor:
“İç mekanın hava kalitesini yükseltmek önemli bir konu. Solunum yolu enfeksiyonu ve alerji gibi hastalıkların baş sebepleri arasında iç mekanda kullanılan malzemenin yer aldığını unutmamakta fayda var. Ses yalıtım malzemelerinin doğru seçilmesi gerekiyor. Kaşındırmayan ve tozumayan malzemelerden olmalı. İnsan psikolojisi açısından gürültü kontrolü de önemli bir mevzu ancak yeni binalarda çok ciddi gürültü problemleri ile karşılaşabiliyoruz. Komşular birbirlerinin konuşma sesini bile duyuyor. İnşaat firmaları ek maliyet getiriyor diye maalesef bu detay yalıtımlara önem vermiyorlar. Son olarak su yalıtımı ki deprem bölgesinde yer alan ülkemizin tüm yapılarının en önemli ihtiyacı… Konuyu toparlamak gerekirse, canımızı emanet ettiğimiz yapıların tasarımı ve işlevselliği aslında yapının da sağlıklı olmasına temel oluyor.”

Kaynak : https://www.stendustri.com.tr/insaat-ve-malzeme/yalitim-bir-sistem-olarak-dusunulmeli-h103949.html